“run with the pack”

RUGBY VOOR BEGINNERS

Stichtsche Rugby Football Club

De officiële rugbyclub in Bilthoven/De Bilt sinds 2013.

“run with the pack”

rugby voor beginners

Stichtsche Rugby Football Club

De officiële rugbyclub in Bilthoven sinds 2013.

rugby

rugby

Rugby is een stoere sport waar sportiviteit, discipline en respect voorop staan. Het is goed te weten dat de populariteit van deze sport steeds meer toeneemt. Oud-minister Schippers roemde Rugby zelfs om zijn voorbeeldfunctie.

Rugby doet een groot beroep op techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf en doorzettingsvermogen. Rugby is een sport die geschikt is voor iedereen in allerlei soorten en maten. Rugby is een fysieke sport, een sport waarin lichamelijk contact veelvuldig voorkomt en zelfs een onmisbaar onderdeel van het spel is.

Rugby is ook een teamsport, waarin samenwerking en teamgeest centraal staan. Elke rugbyer weet dat hij zonder zijn team kansloos is en elke rugbyer weet ook dat hij voor zijn team van wezenlijk belang is. Deze krachtige functie van teamsport strekt zich uit tot ver buiten het veld.

rugby in nederland

Rugby in Nederland

De eerste Rugbyclub in Nederland was HFC uit Haarlem, opgericht in 1879 door Pim Mulier. De club koos vier jaar later echter voor voetbal. In 1918 werd de Delftsche Studenten Rugby-Club opgericht (nu de oudste rugbyclub van Nederland) en binnen een paar jaar gevolgd door de studentenclubs in Amsterdam en Groningen.

In 1920 werd de Nederlandse Rugby Bond (NRB) opgericht. De sport raakte echter in financiële problemen en in 1923 werd de Rugbybond weer opgeheven. In deze jaren bleef de DSR-C de Rugbysport levend houden met wedstrijden tegen Heidelberg (Duitsland) en andere buitenlandse teams. Ook werden er door Delft veel oefenwedstrijden gespeeld tegen en in andere steden. In deze tijd werden gelukkig een aantal clubs geformeerd (Eindhoven, Hilversum, Amsterdam), in 1932 werd op initiatief van DSR-C, Hilversum en Amsterdam de eerste interland tegen Duitsland gespeeld. De NRB maakte daarna een doorstart en groeide langzaam maar zeker. Inmiddels is de bond gevestigd in het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam.

In Nederland wordt Rugby niet alleen door heren gespeeld, maar sinds 1975 ook door dames. Tijdens het eerste lustrum van Rugbyclub Wageningen werd een wedstrijd georganiseerd voor de vrouwelijke aanhang. Tegen een eveneens uit vriendinnen van spelers bestaand team uit Eindhoven werd de eerste dameswedstrijd op Nederlandse bodem gespeeld.

contact

Neem contact op met ons als u vragen heeft over een proefles of lidmaatschap. Ook voor opmerkingen, tips en delen van nieuwsberichten kunt u dit formulier gebruiken. De club secretaris zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

3 + 13 =