“run with the pack”

geschiedenis rugby

Stichtsche Rugby Football Club

De officiële rugbyclub in Bilthoven/De Bilt sinds 2013.

“run with the pack”

geschiedenis rugby

Stichtsche Rugby Football Club

De officiële rugbyclub in Bilthoven sinds 2013.

geschiedenis rugby

geschiedenis rugby

Volgens een bekende legende is rugby in 1823 begonnen door William Webb Ellis, leerling van één van de oudste en bekendste kostscholen in Engeland. De school was gevestigd in de stad Rugby in Engeland. Tijdens een voetbalwedstrijd pakte William Webb Ellis de bal (toen een opgeblazen darm) op en rende ermee naar de overkant van het veld. Of deze legende nu waar is of niet… William Webb Ellis wordt op zijn school nog steeds vereerd en de beker, die aan de wereldkampioen wordt overhandigd, heet de Webb Ellis Cup. Rugby is wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest spectaculaire sporten.

De wereldkampioenen Rugby (Webb Ellis Cup) waren achtereenvolgens:
1987: Nieuw-Zeeland
1991: Australië
1995: Zuid-Afrika
1999: Australië
2003: Engeland
2007: Zuid-Afrika
2011: Nieuw-Zeeland
2015: Nieuw-Zeeland
2019: Zuid-Afrika
2023: (zal plaatsvinden in het gastland Frankrijk)

Op initiatief van Australië en Nieuw-Zeeland werd in 1987 het eerste wereldkampioenschap Rugby georganiseerd in Nieuw-Zeeland. Het toernooi wordt om de vier jaar gehouden. Het winnende land krijgt de William Webb Ellis Trophy overhandigd. In 2019 werd de Rugby World Cup in Japan gehouden. In 2023 worden de kampioenschappen in Frankrijk gehouden.

Mogelijk ken je Rugby van de televisie, bijvoorbeeld van het toernooi dat elk jaar gespeeld wordt tussen Engeland, Frankrijk, Wales, Schotland, Ierland en Italië. Het toernooi tussen deze zes Europese landen wordt het zeslandentoernooi genoemd.

Zeslanden toernooi

Zeslanden toernooi

De geschiedenis van het Zeslandentoernooi begint in 1878. Vanaf dat jaar speelden Engeland en Schotland jaarlijks om de Calcutta Cup. In 1884 sloten de andere Home Nations Ierland en Wales zich aan. In 1910 werd Frankrijk toegelaten, waar rugby inmiddels erg populair was geworden. Het huidige Zeslandentoernooi ontstond in 2000, toen Italië werd uitgenodigd. Ondanks dat het de bedoeling is om ieder jaar dit toernooi te organiseren zijn er enkele jaren geweest waarin dit niet mogelijk was, bijvoorbeeld vanwege de eerste en tweede wereldoorlog.

Olympische geschiedenis

Olympische geschiedenis

Tussen 1900 en 1924 was Rugby vier maal een Olympische sport. In 1900, 1908, 1920 en 1924. Amerika is de huidige Olympisch kampioen na overwinning op Frankrijk in Parijs in 1924. Met de Olympische Zomerspelen in Rio De Janeiro in 2016 stond Rugby wederom op het programma. Het mannen team van Fiji won goud en de vrouwen van het Australische team wonnen goud. In 2020 zou de Olympische spelen in Tokio plaatsvinden, maar vanwege corona is dit gecanceld.

contact

Neem contact op met ons als u vragen heeft over een proefles of lidmaatschap. Ook voor opmerkingen, tips en delen van nieuwsberichten kunt u dit formulier gebruiken. De club secretaris zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

13 + 8 =